BRISEL

Junker odbacio ponovno razmatranje sporazuma o Brexitu

Prijelazni sporazum

Avaz.ba

7.2.2019

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) odbacio je zahtjeve Londona za zakonski obavezujućim promjenama u sporazumu o Brexitu, ali je pristao na nove razgovore o eventualnom rješenju spora oko britanskog napuštanja bloka s premijerkom Terezom Mej (Theres May). 

Britanski poslanici još su blokirani nesuglasicama u vezi s Brexitom i mnogi od njih još se protive sporazumu o britanskom odlasku koji je Mej postigla sa šefovima država i vlada preostalih članica EU nakon 20 mjeseci pregovora.

Kao rezultat toga, rastu strahovanja da bi Britanija mogla napustiti EU 29. marta bez prijelaznog sporazuma koji bi ublažio posljedice odlaska.

Mej je danas doputovala u Brisel kako bi zatražila zakonski obavezujuće limite najspornije odredbe sporazuma o povlačenju - koja traži garancije za otvorenu granicu između članice EU Irske i Sjeverne Irske, koja ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Brojne pristalice Brexita strahuju da bi takva odredba na neograničeni period zadržala Britaniju vezanu uz EU.

- Predsjednik Junker istaknuo je da EU27 (preostale članice bez Britanije) neće ponovo otvarati sporazum o napuštanju - navodi se u zajedničkoj izjavi Junkera i Mej nakon njihovih razgovora u Briselu.

Junker je, ipak, "izrazio otvorenost prema dodatnoj terminologiji" političke deklaracije koju su dogovorili London i ostale članice EU o budućim odnosima dvije strane, "s namjerom da je učini ambicioznijim u smislu sadržaja i brzine", navodi se u izjavi.

Cilj obje strane je da dogovore budući trgovinski sporazum. Britanski i evropski pregovarački timovi također će održati razgovore o eventualnim rješenjima za prevazilaženje sporenja u britanskom parlamentu, usaglasili su se Junker i Mej.

U ponedjeljak će se šef pregovaračkog tima EU za Brexit Majkl Brenier (Michel Barnier) sastati s britanskim ministrom za Brexit Stivenom Barklijem (Stephen Barclay), saopćio je Junkerov portparol Margaritis Šinas (Margaritis Schinas). Junker i Mej trebali bi razmotriti napredak u razgovorima do kraja mjeseca.

Mej bi se također trebala sastati predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom (Donald Tusk), kao i predsjednikom Evropskog parlamenta Antonijem Tajanijem (Antonio Tajanij) i šefom pregovaračkog tima za Brexit evropske legislature, Gajem Verofštatom (Guy Verhofstadt), prenosi dpa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.