STAVOVI Anegret Kramp-Karenbauer za "Politico"

U novoj Evropskoj komisiji neće biti mjesta za populiste

S. N.
08.02.2019 15:39

Anegret Kramp-Karenbauer

Foto: Politico

Nasljednica Angele Merkel, nova predsjednika kršćanskih demokrata Njemačke (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer (Annegret Kramp-Karrenbauer) poručila je da u novoj Evropskoj komisiji, koja će biti izabrana nakon majskih izbora za Evropski parlament, neće i ne smije biti mjesta za ekstremne desničare i populiste.

U velikom intervjuu za evropsko izdanje lista "Politico" ona je rekla da bi nova većina koja bi iznjedrila sljedeću Evropsku komisiju trebala biti sačinjena od evropskih narodnjaka (EPP), socijaldemokrata (S&D) te liberala (Alde), zajedno s novim evropskim poslanicima stranke francuskog predsjednika Emaunuela Makrona (Emmanuel Macron).

- Mogu se tom bloku pridružiti i zeleni, mada mi to ne izgleda realno. No, s nama ne mogu populisti ekstremne desnice, ali ni ljevice - istakla je ona.

Kramp-Karenbauer je istakla i da se Evropa mora temeljito reformirati da bi odgovorila na izazove svijeta koji se rapidno mijenja te suočila s izazovima koje pred EU postavljaju Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija.

NA VRH