NAUKA

Umro nobelovac Manfred Eigen

Brojna dostignuća

Manfred Eigen. Aehiva

Avaz.ba

8.2.2019

Njemački hemičar Manfred Eigen, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1967. i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), umro je u 92. godini, izvijestio je u petak Ured za odnose s javnošću i medije HAZU-a. 

Manfred Eigen rođen je u Bohumu 9. maja 1927., a umro je u u srijedu, 6. februara ove godine.

Studij fizike i hemije završio je u Getingenu, gdje je 1951. i doktorirao. Od 1953. radio je u Institutu za fizikalnu hemiju "Max Planck" u Getingenu, gdje je bio i direktor od 1964., a 1971. potaknuo je osnivanje Instituta za biofizikalnu hemiju "Max Planck", gdje je bio na čelu do 1995.

Eigen je istraživao regulacijske mehanizme enzimskih reakcija i uveo relaksacijske tehnike za istraživanje izrazito brzih hemijskih reakcija (trajanja oko milisekunde) izazvanih vrlo kratkim energetskim udarima.

Za to postignuće 1967. dobio je Nobelovu nagradu za hemiju, zajedno s britanskim hemičarima Ronaldom Džordžom (George), Vejfordom Norišom (Wreyford Norrish) i Džordžom Porterom (George).

Kasnije se bavio evolucijom bioloških makromolekula te uspostavio novo područje biotehnologije - evolucijsku biotehnologiju.

Manfred Eigen izabran je 1992. za dopisnoga člana HAZU-a u Odjelu za matematičke, fizičke i hemijske nauke.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.