ISTRAGA

Muhamed bin Selman 2017. govorio o Kašogiju: Dobit će metak

Ubistvo novinara Saudijsku Arabiju postavilo u ozbiljnu diplomatsku krizu i nanijelo veliku štetu reputaciji

Muhamed bin Selman. Arhiv

Avaz.ba

8.2.2019

Saudijski princ Muhamed bin Selman (Mohamed) je 2017. rekao da će upotrijebiti "metak" za novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi).

Kako je rekao, “upotrijebit će metak” ako on ne prestane kritizirati kraljevinu, prenio je eminentni list "New York Times".

Istakli su citate bivših i sadašnjih zvaničnika, iz SAD i svijeta, koji su u obavještajnim izvještajima naveli da je princ to rekao u razgovoru s rođakom Turkijem el-Dahilom. 

Taj razgovor je prisluškivala američka obavještajna služba, koja trenutno radi na istrazi i prikupljanju podataka iz višegodišnje telefonske i SMS komunikacije saudijskog princa. 

Muhamed bin Selman je u razgovoru rekao da Kašogija, ako se ne vrati u Saudijsku Arabiju svojom voljom, treba vratiti silom, kao i da je spreman da za to upotrijebi "metak".

Kašogi je bio kritičar saudijskih vlasti i saradnik "Washington Posta". Ubijen je i raskomadan 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ubili su ga agenti koji su nešto ranije stigli iz Rijada. 

Ubistvo Kašogija je Saudijsku Arabiju postavilo u ozbiljnu diplomatsku krizu i nanijelo veliku štetu reputaciji princa, kog su američki i turski zvaničnici optužili da je naredio ubistvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.