BELFAST Neslaganje s odredbom

Varadkar: Irska otvorena za razgovor o Brexitu, ali ne i za nove pregovore

Britanski parlament odbacio sporazum

Fena
08.02.2019 20:15

Leo Varadkar : Želimo da održimo bliske političke i ekonomske odnose

Irski premijer Leo Varadkar izjavio je u Belfastu da je otvoren za razgovore kako bi opstao sporazum Londona i Brisela o Brexitu, ali je isključio mogućnost ponovnih pregovora koji bi doveli do izmjena postojećeg dogovora. 

Varadkar je to rekao tokom posjete britanskoj pokrajini Sjevernoj Irskoj gdje se sastao s lokalnim zvaničnicima prije radne večere u Dablinu s britanskom premijerkom Theresom Mej.

- Svi želimo da izbjegnemo odsustvo dogovora. Svi želimo da izbjegnemo tvrdu granicu (između Irske i Sjeverne Irske) i svi želimo da održimo bliske političke i ekonomske odnose s Velikom Britanijom, bez obzira na sve - rekao je Varadkar novinarima u Belfastu.

Premijerka Mej pokušava da dobije ustupke od EU o tom dijelu sporazuma, mada su evropski zvaničnici nekoliko puta stavili do znanja da odbijaju ponovne pregovore, ali su otvorene za razgovore.

Britanski parlament je prošlog meseca odbacio sporazum, prije svega zbog neslaganja s odredbom kojom se osigurava otvorena granica između britanske Sjeverne Irske i Irske, članice EU.

Velika Britanija zvanično istupa iz članstva u EU 29. marta.

NA VRH