ANKETA

Većina Britanaca za odgađanje Brexita

Podržavaju novi referendum

53 posto glasača podržava odgađanje izlaska Britanije iz EU. Ilustracija

Srna

10.2.2019

Većina Britanaca želi da premijer Tereza Mej (Theresa May)odgodi Brexit, rezultati su posljednje ankete objavljene pred novu diskusiju u parlamentu o strategiji izlaska iz članstva EU. 

Nova diskusija u britanskom parlamentu o Brexitu biće održana 14. februara.

Prema rezultatima koju je agencija "BMG" obavila za britanski dnevnik "Independent", 53 posto glasača izjasnilo se da je za odgađanje izlaska Britanije iz EU, čime bi bila otvorena vrata za drugi referendum ili nove razgovore sa Briselom.

- Veći dio britanske javnosti je za odgađanje, moguće i za pripremu drugog referenduma, a 33 posto bi podržalo Brexit bez dogovora sa EU, pa i po cijenu lošeg uticaja na ekonomiju, dok 14 posto nije odgovorilo na pitanje - piše britanski "Independent".

Anketa pokazuje da je skoro polovina ispitanih 49 posto izrazilo uvjerenje da bi Brexit bez dogovora sa Briselom značio ekonomsku katastrofu koja bi nanijela trajnu štetu Britaniji. Oko 28 posto nije saglasno sa ovom procjenom.

Prema rezultatima ankete, 50 posto ispitanika je podržalo novi referendum, bez obzira da li će sa Briselom biti postignut dogovor, dok je 32 posto protiv toga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.