SVIJET

Evropu hvata jeza: Rusija ima više zabranjenih balističkih raketa nego što se dosad znalo

Opremljene konvencionalnim glavama, težine od 500 kilograma, imaju domet oko 2.000 kilometara

Ilustracija

Dnevnik.hr

10.2.2019

Rusija ima više balističkih raketa SSC-8 srednjeg dometa nego što se znalo, objavio je u nedjelju njemački list "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" pozivajući se na neimenovane zapadne obavještajne izvore. 

NATO smatra da ti sistemi krše odredbe sporazuma o uništavanju raketa srednjeg dometa postignutog 1987. između SAD i Rusije iz kojeg su dvije zemlje najavile povlačenje prošle sedmice.

SAD već dugo optužuje Rusiju da krši odredbe toga sporazuma.

Prema ovom njemačkom listu, u dodatku na snage i rakete na testnom poligonu u Kapustin Jaru na jugu Rusije i drugom u Kamjšlovu istočno od Ekaterinburga, postoje još dvije lokacije sa snagama i raketama - jedna u Mozdoku u Sjevernoj Osetiji i jedna u Šuji u blizini Moskve.

Svaki od četiri bataljona ima četiri pokretna lansirna poligona, od kojih svaki ima četiri rakete, navodi list. To znači da Rusija ima najmanje 64 rakete SSC-8 koje mogu biti opremljene konvencionalnim ili nuklearnim bojnim glavama.

Rakete imaju domet do 2.350 kilometara. Opremljene konvencionalnim glavama težine od 500 kilograma imaju domet oko 2.000 kilometara.

Sporazum iz 1987. brani razvoj i posjedovanje nuklearnih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Rusija tvrdi da njeni sistemi imaju doseg od samo 480 kilometara.

Uz trenutni raspored ruskih raketa istočna i sjeverna Evropa u njihovom su dometu, piše ovaj list, a njihovim bi premještanjem čitava Evropa osim Portugala bila u dometu ruskih raketa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.