MIŠLJENJA Povećati ulaganja u sistem primarne zaštite

Bil Gejts: Siromaštvo nije prepreka za kvalitetnu osnovnu zdravstvenu njegu u Africi

Milijarder smatra da su se neke stvari promijenile za 20 godina, ali i dalje su podaci zabrinjavajući

Avaz.ba
11.02.2019 08:02

Bil Gejts

Foto: Arhiv

Kvalitetna osnovna zdravstvena njega omogućava borbu s najsmrtonosnijim bolestima u Africi, taj cilj je realan na kontinentu uprkos siromaštvu nekih zemalja, izjavio je Bil Gejts (Bill Gates), milijarder i filantrop na samitu Afričke unije, prenosi "Sunday Times".

- Zemlja ne treba imati prosječan dohodak da bi imala izvrstan sistem primarne zdravstvene zaštite - rekao je Gejts.

Organizacija na čijem je čelu poznati milijarder, od 2000. godine dala je 13 milijardi eura za Afriku. U subotu, 9. februara, održan je samit Afričke unije, kojem je prisustvovao i Bil Gejts. Cilj sastanka je bio da se pokrene inicijativa za povećanje ulaganja, uglavnom vladinih organizacija i to u sektor zdravstvene zaštite. 

Predsjednik Ruande Paul Kagame, koji stoji iza te inicijative, pozvao je afričke države da odvoje najmanje 15 posto iz svog budžeta za zdravstvenu njegu.

Napori posljednjih 20 godina za poboljšanje zdravstvene njege u Africi omogućili su smanjenje smrtnosti kod djece mlađe od 5 godina i produženje životnog vijeka za 10 godina. Bil Gejts je izrazio žaljenje što neki podaci i dalje zabrinjavaju.

Za bolesti koje najviše ubijaju djecu poput dijareje, upale pluća, malarije, postoje jeftina rješenja - istakao je Gejts. 

On je ocijenio da Afrika sada ima vlastite primjere koje može slijediti. Spomenuo je slučaj Ruande, koja je uvela opću zdravstvenu zaštitu što je fantastičan primjer jer se radi o siromašnoj zemlji.

NA VRH