GEOPOLITIKA Nema dogovora s Trampom

Pregovori republikanaca i demokrata u zastoju, moguća nova blokada vlade SAD

Zastupnici se nadaju da će uskoro doći do kompromisa kako bi se mogao izglasati zakon

Avaz.ba
11.02.2019 08:17

Bijela kuća

Foto: Arhiv

Pregovori republikanaca i demokrata u američkom Kongresu u zastoju su jer se još nije uspio postići dogovor koji bi ispunio zahtjev predsjednika Donalda Trampa (Trump) o novcu za izgradnju zida s Meksikom, rekao je u nedjelju šef kabineta Bijele kuće.

- Predsjednik vjeruje da postoji nacionalna kriza sigurnosti i humanitarna kriza na granici i učinit će nešto u vezi s tim - izjavio je Mik Mulvani (Mick Mulvaney), vršilac dužnosti šefa kabineta za NBC televiziju.

Republikanski senator Ričard Šelbi (Richard Shelby) kazao je također da su "pregovori trenutno u zastoju". Za "Fox News Sunday" izrazio je nadu da će se "pregovarači ubrzo vratiti za sto". 

Zastupnici se nadaju da će se to dogoditi kako bi se ostavilo vremena da zakon prođe kroz Senat i Predstavnički dom i da ga potpiše predsjednik Donald Tramp do petka, kada ističe privremeno finansiranje saveznih agencija. 

Tramp je 25. januara pristao okončati najdužu djelimičnu blokadu rada savezne vlade, koja je trajala 35 dana, iako nije dobio iznos koji je tražio od Kongresa za izgradnju zida na granici sa Meksikom.  

Umjesto toga, postignut je dogovor o finansiranju saveznih agencija kako bi se zastupnicima u Kongresu dalo vremena da riješe spor oko sigurnosti na granici. 

Tramp vjeruje da je zid na granici s Meksikom potreban da se zaustave ilegalni migranti, kao i trgovina drogom i krijumčarenje ljudi u SAD.

NA VRH