Altmajer: Dogovor o plinovodu "Sjeverni tok 2" snažna poruka kritičarima

PROJEKTI Dvije evropske sile utvrdile ko će vršiti nadzor

Altmajer: Dogovor o plinovodu "Sjeverni tok 2" snažna poruka kritičarima Njemačka i Francuska 8. februara postigle kompromis, prema kojem Berlin može ostati glavni pregovarač s Rusijom

Njemački ministar ekonomije i trgovine Petar Altmajer (Peter Altmaier) rekao je da odluka EU o "Sjevernom toku 2" predstavlja "snažnu poruku" kritičarima tog projekta. 

Na prvom mjestu, svaka zemlja ima pravo slobodno održavati ekonomske i trgovinske odnose koje smatra odgovarajućim. "Sjeverni tok 2" je prvenstveno privatni projekt, koji je odobren u mnogim zemljama - istakao je Altmajer za njemački list "Velt am zontag". 

Osvrćući se na kritike američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), u vezi sa "zavisnošću" Njemačke od Rusije po pitanju energenata, Altmajer je rekao da "Berlin nikada neće popustiti pred ucjenom".

Njemačka i Francuska su 8. februara postigle kompromis prema kojem Berlin može ostati glavni pregovarač sa Rusijom o plinovodu "Sjeverni tok 2". 

Dvije evropske sile sada su se dogovorile da će nadzor vršiti Njemačka, odnosno članica EU na čijem se teritoriju nalazi prvo čvorište plinovoda.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH