SUSRETI Planiran sastanak s predsjednikom Afganistana

Privremeni šef Pentagona u iznenadnoj posjeti Kabulu

Talibani odbijaju pregovarati s vladom koju smatraju "marionetom" Amerikanaca

Avaz.ba
11.02.2019 09:28

Patrik Šehenen, američki ministar odbrane

Foto: sbs.com.au

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šehenen (Patrick Shanahan) stigao je u iznenadnu posjetu Kabulu, prenosi "SBS News".

On je to učinio da bi procijenio trenutnu situaciju u Afganistanu pošto američki predsjednik Donald Tramp (Trump) želi povući svoju vojsku poslije 17 godina rata.

Privremeni šef Pentagona sastat će se s predsjednikom Afganistana Ašrafom Ganijem ( Ashraf Ghanī ) i komandantom američkih snaga, generalom Skotom Milerom (Scot Miller). 

Posjeta Šehenena podudara se s mirovnim pregovorima koje su SAD pokrenule između afganistanskih vlasti i talibana.

Važno je da afganistanska vlada bude uključena u pregovore koji se tiču budućnosti zemlje. SAD su uložile ogromne napore u sigurnost te zemje, ali sami Afganistanci trebaju odlučiti o sopstvenoj sudbini - rekao je Šehenen.  

Talibani odbijaju da pregovaraju s vladom, koju smatraju "marionetom" Amerikanaca.

Tramp je tokom predizborne kampanje obećao okončanje konflikta u Afganistanu u kojem je stradalo nekoliko hiljada civila i oko 2.400 američkih vojnika. Obećao je i povlačenje vojnika SAD.  

Šehenen, koji je privremeno preuzeo dužnost ministra odbrane poslije ostavke Džejmsa Matisa (James Mattis), rekao je da neposredno smanjenje broja američkih vojnika u Afganistanu za sada nije predviđeno.

NA VRH