Orban: Ko rodi četvero djece više nikad neće morati plaćati porez

ODLUKA Premijer mađarske vlade

Orban: Ko rodi četvero djece više nikad neće morati plaćati porez Cilj mladim parovima omogućiti beskamatne kredite u iznosu od približno 32.000 eura

Žene u Mađarskoj koje imaju četvero ili više djece bit će doživotno oslobođene plaćanja poreza na dohodak, otkrio je Viktor Orban, premijer mađarske vlade, prenosi BBC. 

Ovo je dio mjera koje je Orban predstavio u sklopu svog demografskog plana koji je istakao za vrijeme govora o stanju nacije.

Orban je poručio da se tako brani budućnost Mađarske bez ovisnosti o migracijama. Orbanova se stranka, podsjetimo, protivi ulasku migranata u EU.  

Kako javlja BBC, populacija Mađarske smanjuje se za 32.000 stanovnika godišnje, a žene u toj zemlji rađaju manje djece nego što je to prosjek Evropske unije.  

Kao dio demografskih mjera, Orbanova vlada će mladim parovima omogućiti beskamatne kredite u iznosu od približno 32.000 eura, a parovi koji dobiju treće dijete neće morati otplatiti ostatak kredita.  

Viktor Orban je iskoristio i priliku da kritizira politiku zapadnih zemalja, rekavši da je njima migracija odgovor na sve manji broj djece.

Mađari razmišljaju drugačije. Ne trebaju nam brojevi. Trebaju nam mađarska djeca - dodao je, prenosi BBC.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH