IZBORI

Borba za mjesto u Evropskom parlamentu: Brižit Bardo kandidatkinja Stranke za zaštitu životinja

Glumica u penziji ne jednom je na francuskim sudovima oglašavana krivom zbog antimuslimanskih istupa

Brižit Bardo. AFP

S. N.

11.2.2019

Poznata francuska glumica i kontroverzna aktivistica za zaštitu prava životinja Brižit Bardo (Brigitte Bardot) najavila je da će se boriti za mjesto poslanika u Evropskom parlamentu.

Izbori za ovo tijelo bit će održani u maju ove godine. U Francuskoj će 46,5 miliona registriranih birača na glasališta izaći 26. maja. Prema trenutnim izbornim projekcijama, Stranka za zaštitu životinja, u ime koje će Bardo nastupati, nema šanse za osvajanje mandata. Većinu glasova trebale bi dobiti stranka aktuelnog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), Republika u maršu, te krajnje desni Nacionalni pokret Marin Le Pen. Francuskoj u Evropskom parlamentu pripada 78 mjesta.

Bardo, stara 84 godine, odavno je u penziji. Politički se i ranije angažirala iskazujući podršku Le Pen.

Sada se od nje distancira i najavljuje žestoku kampanju. Bardo neće nositi listu Stranke za zaštitu životinja, već će biti jedna od kandidatkinja. Odmah je predložila da njena partija i tek formirana jedna ekološka stranka udruže snage kako bi poboljšali šanse za osvajanje mandata.

Analitičari smatraju da ni takav manevar neće biti dovoljan da se Bardo i neko od njenih političkih kolega nađu u Evropskom parlamentu.

Inače, Bardo je posebno postala poznata po svojim antimuslimanskim stavovima i osudama halal-klanja životinja.

Zbog svojih istupa u više navrata osuđena je na francuskim sudovima na teške globe jer je sud utvrdio da je poticala na rasnu i vjersku mržnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.