REAGIRANJA

Predsjednik Evropskog parlamenta: Žao mi je ako su me pogrešno shvatili

Isto su poručili i iz njegovog ureda ranije

Antonio Tajani. AFP

Avaz.ba

11.2.2019

Na početku plenarne sjednice Evropskog parlamenta predsjednik Antonio Tajani izrazio je žaljenje ako su pogrešno shvaćene njegove izjave o italijanskoj Istri i Dalmaciji koje su izazvale oštre i brojne reakcije hrvatskih političara i javnosti. 

- Svojim prisustvom htio sam podsjetiti na hiljade žrtava Italijana, ali i Hrvata i Slovenaca. U svom sam govoru htio istaknuti put mira i pomirenja između Italijana, Hrvata i Slovenaca, govorio sam o italijanskoj Istri i Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanje teritorija, govorili smo o Italijanima, njihovim unucima i sinovima koji su bili prisutni na toj ceremoniji - izjavio je Tajani.

Dodao je da, utvrđujući historijske činjenice, moglo se doprinijeti više u razvoju mira između ta tri naroda. Bili su to neprijatelji u prošlosti, danas su prijatelji i to samo pokazuje da je EU uspješan projekt.

- Meni je žao ako su moje riječi pogrešno protumačene, nisam htio nikoga uvrijediti, samo sam htio poslati poruku da ono što se tada dogodilo, da se nikada ne ponovi - rekao je na početku plenarne sjednice EP-a u Strazburu.

Isto su poručili i iz njegovog ureda ranije za Index.hr, kada su rekli da je izjava pogrešno protumačena i da se Italiji za nju ne namjerava izvinjavati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.