SVIJET

Tramp objavio tvit na perzijskom jeziku: Iranski režim je za 40 godina nizao samo neuspjehe

Završna faza označena 16. januara 1979. godine kada je šah Muhamed Reza Pahlavi napustio prijesto i zemlju

Donald Tramp. Arhiv

Srna/Avaz

11.2.2019

Obilježavanje 40 godina od pobjede Islamske revolucije u Iranu predstavlja 40 godina neuspjeha i prekršenih obećanja, izjavio je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John). 

- Prošlo je 40 godina neuspjeha. Sada je na iranskim vlastima da promijene ponašanje, a na iranskom narodu je da odredi smjer kojim će se njihova zemlja kretati - napisao je Bolton na Twitteru.

Nedugo nakon objave Boltona, oglasio se i predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) objavivši na Twitteru fotografiju s porukama iranskom narodu koji se okupio u Teheranu kako bi proslavio 40. godišnjicu Islamske revolucije.

Poruke uz fotografiju napisane su na engleskom, ali i na perzijskom jeziku.

- Četrdeset godina korupcije. Četrdeset godina represije. Četrdeset godina teroriziranja. Iranski režim je za 40 godina nizao samo neuspjehe. Nakon godina patnje, iranski narod zaslužuje svjetliju budućnost - poručio je Tramp putem Twittera.

Islamska revolucija u Iranu trajala je od oktobra 1977. do sredine februara 1979. godine tokom koje je muslimanski lider ajatolah Ruhulah Homeini okončao vladavinu kraljevske dinastije u Iranu.

Završna faza označena je 16. januara 1979. godine kada je iranski šah Muhamed Reza Pahlavi napustio prijesto i zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.