MEKSIKO

El Čapovo suđenje ušlo u dramatičnu završnicu: Porota još šuti, a svi se pitaju zašto im treba toliko dugo

Tužioci tvrde da je njegov kartel prokrijumčario najmanje 200 tona kokaina u SAD

Avaz.ba

11.2.2019

Suđenje Hoakinu Guzmanu El Čapu (Joaquín Guzmán El Chapo), najpoznatom narkobosu, u samoj je završnici.

Porota na sudu u Njujorku prošle sedmice se povukla na savjetovanje kako bi odlučila je li zloglasni meksički narko-bos kriv za deset tačaka optužnice, ali njihovo savjetovanje je ušlo u drugu sedmicu, pa se u američkim medijima sve se više postavlja pitanje – zašto im treba toliko dugo?

Mnogi su očekivali brzu osuđujuću presudu, s obzirom na impozantnu količinu dokaza, uključujući niz svjedočenja El Čapovih bivših saradnika koji su postali svjedoci, snimljene razgovore i elektronske prepiske Čapa i njegovih ljubavnica i saradnika koje su američki agenti prisluškivali, kalašnjikove i kilograme zaplijenjenog kokaina.

Tužioci tvrde da je El Čapov kartel pod njegovim vodstvom prokrijumčario najmanje 200 tona kokaina u SAD.

Na suđenju je otkriveno i da je El Čapo lično mučio i ubijao svoje neprijatelje, da je njegov plaćeni ubica Antonio "Jaguar" Marufo (Marrufo) imao posebno prilagođenu sobu za ubijanje te da je El Čapo ustvari uhvaćen nakon što su agenti FBI-ja vrbovali njegovog bivšeg saradnika Kristina Rodrigeza (Christian Rodriguez), koji je za njega radio sistem tajne komunikacije. Nakon što su upali u taj sistem, američki agenti došli su do preko 200 sati snimljenih Čapovih razgovora. Advokati ipak tvrde da su svjedoci ustvari svalili svoje zločine na El Čapa.

Kako uopće može postojati sumnja da je vođa kartela Sinaloa kriv, piše novinar "Vice Newsa" Kigan Hamilton (Keegan), koji je slušao svjedočenja na suđenju zajedno sa osam žena i četvericom muškaraca u poroti.

Od 57 svjedoka koji su pozvani na sud, samo je jedan bio svjedok odbrane – Čapovi advokati iznosili su odbranu samo pola sata.

Ipak, stvari nisu tako jednostavne. Porota mora pažljivo razmotriti svaku od deset tačaka optužnice, od kojih jedna sadrži čak 27 različitih krivičnih djela, a zatim mora ispuniti komplicirani formular od osam strana u kome objašnjava svoju odluku.

Skoro je nezamislivo da El Čapo bude oslobođen za svih 10 tačaka optužnice – a osuđujuća presuda za samo jedna od njih lako bi mu mogla donijeti doživotnu zatvorsku kaznu, ili dugogodišnju kaznu koja bi ga, s obzirom na njegovu starost (61) najvjerovatnije zadržala iza rešetaka do smrti. Naravno, osim u slučaju da ne pobjegne i iz američkog zatvora kao što je već dva puta iz meksičkog.

Podsjetimo, El Čapo je, zahvaljujući ovom dvostrukom bijegu i višegodišnjem skrivanju od meksičke i američke policije, dobio status ikone u narko-miljeu, ali 2016. je uhvaćen i treći put, a zatim je deportiran u SAD.

Ako porota ne bude u stanju da se složi, budući da presudu mora donijeti jednoglasno, SAD može jednostavno pokrenuti suđenje ispočetka, bilo opet u Njujorku ili u jednoj od pet američkih saveznih jurisdikcija u kojima je optužen. Isti scenarij je vjerovatan i u slučaju da suđenje bude poništeno ako se utvrdi da je porota kompromitirana, naprimjer, ako više porotnika dođe sudiji i potvrdi da su bili izloženi medijskim izvještajima o El Čapu i njegovom navodnom drogiranju i silovanju djevojčica, što nije bio dio optužnice.

Čak i da El Čapo bude oslobođen, ne bi zaista bio pušten na slobodu. Policija bi ga najverovatnije ponovo uhapsila odmah u sudnici i poslala ga na novo suđenje u El Pasu, San Dijegu ili Čikagu. Njegovi advokati bi, međutim, mogli osporiti novo suđenje, koristeći pravni argument da se njihovom klijentu ne može ponovo suditi za ista krivična djela.

Je li moguće da je kartel Sinaloa uspio doći do porotnika i zaprijetiti im da će ih ubiti ako osude El Čapa? Vjerovatno ne, zaključuje novinar Vicea.

Porotnici imaju zaštitu Američkih maršala, savezne policijske agencije u sklopu Ministarstva pravosuđa. Utjecaj na porotu, bilo podmićivanjem ili prijetnjama, bilo bi vrlo riskantno za Sinalou, a korist bi bila neizvjesna, s obzirom na to da Čapo vjerovatno ne bi završio na slobodi. A kako za sada izgleda, Sinaloa operira sasvim glatko i bez svog bivšeg šefa. Njegov sin i braća preuzeli su upravljanje narko-biznisom, a njegov partner El Majo, još uvijek nije uhvaćen.

Porotnici su zbog vlastite sigurnosti anonimni i djelimično izolirani za vrijeme suđenja – iako idu kući nakon sudskih ročišta, pri dolasku i odlasku imaju policijsku pratnju. Neki od njih već su prethodno priznali da se boje da se suoče u sudnici s bivšim vođom brutalnog narko kartela.

Psiholog Sonja Čopra (Chopra) naglasila je za CNN da bi taj strah, iako vjerovatno neće utjecati na samu odluku, također mogao produžiti vrijeme potrebno za njeno donošenje.

- Istini za volju, jednom kada ti porotnici budu pušteni, oni idu kući. Neće imati policijsku zaštitu do kraja svojih života - kaže Čopra. 

Međutim, kako tvrdi advokat u El Čapovom timu Majkl Lambert (Michael), moguće je da porota sumnja u vjerodostojnost ključnih svjedoka optužbe, koji su i sami priznali da su počinili gnusne zločine za koje sad očekuju imunitet ili blage kazne.

- Čuli su mnogo svjedoka, vidjeli su mnogo dokaza. Bio bih više zabrinut da se porotnici vrate za dan ili dva sa presudom - ocijenio je za CNN bivši savezni tužilac Džimi Gurule (Jimmy), koji je vodio nekoliko slučajeva protiv članova narko-kartela. Uz to, sama optužnica protiv El Čapa je, tvrdi Gurule, "neobična, komplicirana, zbunjujuća i kontraproduktivna".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.