GEOPOLITIKA

Poljska i Norveška međusobno protjeruju diplomate

Konzul u Varšavi ima rok od osam dana da napusti državu

Napeti diplomatski odnosi Norveške i Poljske. Ilustracija

Avaz.ba

12.2.2019

Norveške vlasti proglasile su nepoželjnim poljskog konzula u Oslu, saopćilo je  Ministarstvo vanjskih poslova Poljske rekavši da će "odmah uzvratiti istom mjerom", prenose agencije.

Norveške vlasti su proglasile konzula Slavomira Kovalskog personom non grata i sada ne može obavljati svoju dužnost - objavio je na Twitteru zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Simon Sinkovski. 

Po riječima Kristin Enstad, portparolke Ministarstva vanjskih poslova Norveške, ponašanje poljskog konzula "ne pristaje njegovoj ulozi i diplomatskom statusu". 

Kovalski je bio uključen u slučaj poljske djece koja su bila povjerena norveškim ustanovama i koja su zbog zlostavljanja oduzeta njihovim poljskim porodicama koje žive u Norveškoj. 

Norveške socijalne službe redovno su na meti kritike u Norveškoj i u inostranstvu zbog nepopustljivosti u vezi s tim pitanjem, a takve odluke nerijetko pogađaju porodice useljenika.

Oslo je već ranije zamjerio Kovalskom da se "zabrinjavajuće, pa i nasilno" ponaša prema norveškim državnim službenicima koje je sprječavao u obavljanju posla i da zanemaruje naredbe policije. 

- Ta je odluka potpuno neutemeljena - istaknuo je Sinkovski, najavljujući "protivmjeru".

Norveški konzul u Varšavi ima rok od osam dana da napusti Poljsku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.