ALARMANTNO

Italija u recesiji, dug viši od 400 milijardi eura

Najveći javni kredit od 1,5 milijardi eura koncentriran je na bilanse banaka u Rimu i Milanu

Kriza vlade mogla bi da spusti bankarski sistem. Arhiv

Avaz.ba

12.2.2019

Od trgovačkih centara u Londonu do skupa evropskih lidera u Briselu, samo jedno pitanje izaziva finansijsku zebnju kao ništa drugo, a to je - italijanski dug.

Najveći javni kredit od 1,5 milijardi eura koncentriran je na bilanse banaka u Rimu i Milanu. 

Međutim, situacija bi mogla zahvatiti zajmodavce u Frankfurtu, Parizu i Madridu, jer glavne evropske banke drže više od 425 milijardi eura privatnog italijanskog duga, rezultati su analize koju je uradio eminentni "Bloomberg". 

U decembru prošle godine italijanska industrijska proizvodnja zabilježila je pad od 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, a 5,5 posto u odnosu na decembar 2017., objavio je državni zavod za statistiku ISTAT. 

Među djelatnostima s najvećim padom proizvodnje, prema ISTAT-u, su i tekstilna te industrija kože i obuće, koje su potonule za 11 posto.

Francuske banke su prve na udaru ako prodaja u Italiji počne da utječe na ekonomiju i širi se kroz evropski finansijski sistem. Dvije najveće banke Francuske posjeduju maloprodajne jedinice u Italiji.

Populistička vlada sklona sukobima i konstantnim nesuglasicama sa Evropskom unijom je ono što trenutnu situaciju čini opasnom. Potrebno je prodati više od 400 milijardi eura godišnje kako bi održali misiju na putu, što prisiljava domaće banke da kupuju još više dugova. 

Kriza vlade mogla bi da spusti bankarski sistem ili bi bankarska kriza mogla da upropasti vladu Italije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.