SVIJET

Opozicija u Venecueli traži da vojska propusti humanitarnu pomoć

Sukob dvojice političara već je nekoliko dana usredotočen na tone hrane i lijekova iz Sjedinjenih Država koji leže u skladištima u Kolumbiji

Protesti u Venecueli. AFP

Index.hr

12.2.2019

Desetine hiljada Venecuelaca protestirale su na poziv opozicionog lidera Huana Gvajda (Juan Guaido) tražeći da vojska propusti američku humanitarnu pomoć koju predsjednik Nikolas Maduro (Nicolas) smatra uvodom u vojnu intervenciju.

Uz povike "Sloboda!" i "Gvajdo" demonstranti, među kojima su mnogi bili u bijelom i nosili venecuelske zastave, okupljali su se diljem zemlje. U Karakasu su se pripadnici opozicije okupili na istoku prijestonice, gdje Huan Gvajdo, kojeg je pedesetak zemalja priznalo privremenim predsjednikom, treba održati govor.

- Tražimo od vojnog vrha da propusti pomoć, pa i da je štite kako bi stigla tamo gdje je najpotrebnija - rekao je za AFP Huan Perez (Juan).

Gvajdo (35) je pozvao pristalice da izađu na ulicu diljem zemlje u prigodi Dana mladih. Riječ je o odavanju počasti četrdesetak ljudi, među kojima je veći broj mladih, ubijenih na početku protesta protiv Madura 21. januara.

Reagirajući na treće protestno okupljanje opozicije, nakon protesta 23. januara i 2. februara, vladine pristalice su se okupile na trgu Bolivar u središtu Karakasa protiv američke imperijalističke intervencije.

Sukob dvojice političara već je nekoliko dana usredotočen na tone hrane i lijekova iz SAD koji leže u skladištima u Kolumbiji, na granici s Venecuelom.

No venecuelska vojska je zatvorila most Tienditas koji Kukutu (Kolumbija) povezuje s Urenom (Venecuela) u državi Tačiri uz granicu, gdje je nagomilana vojska.

Kriza se događa dok je zemlja u potpunom ekonomskom rasulu, pritisnuta nestašicom hrane i lijekova. Više od 2,3 Venecuelaca (7 posto stanovništva) napustilo je zemlju od 2015., pokazuju UN-ovi podaci.

Dok Gvajdo može računati na podršku SAD i većine latinoameričkih i evropskih zemalja, Maduro ima podršku ruskih, iranskih i kineskih saveznika.

- Venecuela je u centru svjetskog geopolitičkog ciklona - izjavio je u ponedjeljak Maduro, koji optužuje SAD da ga žele svrgnuti da bi se dočepao najvećih svjetskih zaliha nafte.

Socijalistički predsjednik je zatražio povrat venecuelskih zlatnih zaliha pohranjenih u Velikoj Britaniji koje se procjenjuju na više od 80 tona, a zemlja ima velikih problema s likvidnošću.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.