SVIJET

Lavrov: Ne miješajte se u unutrašnja pitanja Venecuele

SAD žele predložiti rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN, u vezi sa održavanjem novih predsjedničkih izbora u toj zemlji

Sergej Lavrov. Arhiv

Srna

12.2.2019

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je državnog sekretara SAD Majka Pompea (Mike) da Vašington ne treba pokušavati da se miješa u unutrašnja pitanja u Venecueli, uključujući mogućnost upotrebe sile - saopćeno je iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova. 

U saopćenju se navodi da su Lavrov i Pompeo telefonom razgovarali o nedavnim dešavanjima u vezi sa globalnim pitanjima.

- Lavrov je upozorio SAD da se ne miješaju u pitanja Venecuele, a tu se podrazumijeva i upotreba sile kojom Vašington prijeti, kršeći time međunarodne zakone - ističe se u saopćenju.

Mediji su ranije javili da SAD žele predložiti rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN, u vezi sa održavanjem novih predsjedničkih izbora u Venecueli.

Neimenovani diplomatski izvor izjavio je u nedjelju, 10. februara, da Rusija priprema svoj nacrt rezolucije kojom bi podržala Venecuelu i da planira nacrt predati Vijeću sigurnosti UN.

Lavrov i Pompeo su razgovarali o nedavnim bilateralnim kontaktima u vezi sa Afganistanim i Korejskim poluotkom, kao i sankcijama SAD Rusiji u vezi sa navodnim trovanjem bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solsberiju u martu prošle godine.

- Šefovi diplomatija saglasili su se u vezi sa potrebom za nastavkom bilateralnog dijaloga u vezi sa Sirijom, u interesu sprovođenja Rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti UN - dodaje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.