SAOBRAĆAJ Potpuna obustava

Otkazani svi letovi iz Belgije

Agencije preusmjeravaju avione na druge države

Fena
13.02.2019 14:01

Prizrmljeni avioni

Foto: Ilustracija

Svi letovi ka Belgiji i iz te zemlje otkazani su danas zbog generalnog štrajka radnika, saopćila je belgijska kontrola leta.

Letovi su otkazani sinoć u 22 sata u okviru štrajka koji će trajati 24 sata. Tri sindikata pozvala su na opći štrajk radnika.

Agencija za zračni saobraćaj "Skejes" saopćila je da se ne zna koliko ljudi će raditi i koliko je tačno obuhvaćeno štrajkom.

- Šest sati prije početka nacionalnog štrajka mi nemamo tačan uvid u osoblje koje će radizi na ključnim pozicijama - saopćeno je sinoć iz ove kompanije.

Agencija navodi da je njena najveća odgovornost garantiranje sigurnosti, što se sada ne može ispoštovati zbog nesigurnosti oko tačnog broja radnika obuhvaćenih štrajkom, prenio je BBC.

U saopćenju se navodi da je jedina preostala opcija bila da se potpuno obustavi zračni saobraćaj i da se zatvori zračni prostor iznad Belgije.

Mnoge aviokompanije već su ranije otkazale ili preusmjerile letove pred štrajk.

Štrajk će, također, imati ograničen efekt na letove kroz belgijski zračni prostor jer je "Skejes" odgovoran za cjelokupan saobraćaj na visini od oko 7.500 metara.

Današnji štrajk uslijedio je nakon što su propali pregovori o povećanju zarada, čiji je rast ograničen na 0,8 posto u naredne dvije godine.

Sindikati pozivaju na veće povećanje zarada i penzija, kao i bolju organizaciju radnog vremena.

Komentari

NA VRH