KRIZA

UN upozorava na tešku humanitarnu situaciju u istočnoj Ukrajini

Za Plan humanitarnog odgovora u 2019. potrebna su 162 miliona dolara, saopćila je Miler

Civili koji su u očajničkoj potrebi za pomoći. Arhiva

Fena

13.2.2019

Visoka zvaničnica UN-a upozorila je na tešku humanitarnu situaciju u istočnoj Ukrajini dok sukob u toj regiji ulazi u šestu godinu. 

- Civili plaćaju najvišu cijenu. Više od 3.300 civila je ubijeno i skoro 9.000 je ranjeno otkako je sukob počeo 2014. godine - izjavila je Ursula Miler (Ursula Mueller), pomoćnica generalnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja.

Interno je raseljeno 1,5 miliona ljudi, navela je ona u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

- Humanitarne posljedice su teške. U 2019. godini za 3,5 miliona ljudi bit će potrebna humanitarna pomoć i zaštita - mnogi od njih su starci, žene i djeca - kazala je Miler.

Civili duž linije fronta pate od fizičkih i emotivnih posljedica ponavljanih, često intenzivnih, neprijateljstava. Granatiranja, snajperska paljba i nagazne mine postali su svakodnevna realnost za milione ljudi, tvrdi ona.

- Samo u 2018. godini zabilježeno je 89 slučajeva napada na vodovodnu i sanitarnu infrastrukturu, a u posljednjih 12 mjeseci 12 radnika vodovodne službe je ranjeno u neprijateljstvima i u eksplozijama nagaznih mina - kazala je Miler.

- Strane u sukobu moraju poduzeti sve mjere predostrožnosti koje su u njihovoj moći kako bi izbjegle, i u svakom slučaju minimizirale, štete po civile. Međunarodno humanitarno pravo mora se poštovati kako bi se zaštitili civili i ključna civilna infrastruktura - istaknula je zvaničnica Svjetske organizacije.

- Iako humanitarni radnici danas imaju neznatno veći pristup civilima u potrebi u odnosu na period od prije godinu dana, posebno u regijama van vladine kontrole, humanitarni pristup često je nepredvidiv - izjavila je Miler.

Naglasila je da više od 60 posto Plana humanitarnog odgovora u prošloj godini nije finansiran. Kao posljedica toga, neki civili koji su u očajničkoj potrebi za pomoći, nisu u stanju da dobiju hranu, vodu i da im se omoguće sanitarije, zdravstvena zaštita i lijekovi, kao i zaštitne službe.

Za Plan humanitarnog odgovora u 2019. potrebna su 162 miliona dolara, saopćila je Miler.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.