PREVIRANJA

Tajlandska princeza uputila izvinjenje zbog kandidature na izborima

Izborna komisija uklonila njeno ime sa zvanične liste kandidata

Princeza Ubolratanu Mahido. Agencije

Fena

13.2.2019

Sestra tajlandskog kralja, princeza Ubolratanu Mahido uputila je u utorak javnosti zvinjenje zbog "problema" koje je izazvala svojom kandidaturom za premijera te zemlje na predstojećim izborima sljedećeg mjeseca. 

Izborna komisija dan prije uklonila je njeno ime sa zvanične liste kandidata za premijera smatrajući da članovi kraljevske porodice ne treba da se miješaju u politiku.

- Žao mi je što je moja iskrena namjera da radim za zemlju i tajlandski narod izazvala takve probleme koji se ne bi trebali događati u ovoj eri - napisala je ona na Instagramu.

Ubolratanina nominacija bez presedana od stranke koja je povezana s populističkim bivšim premijerom Thaksinom Shinavatrom uzdrmala je zemlju jugoistočne Azije, u kojoj monarhija ostaje izvan politike i koju poštuju milioni Tajlanđana.

Izborna komisija također najavljuje mogućnost raspuštanja stranke Thai Raksa Čart kao rezultat princezine nominacije. Izborni zakoni zabranjuju uključivanje monarhije u političke kampanje.

Stranka je, pak, pozvala izbornu komisiju da bude poštena u svojoj odluci.

- Ustav štiti prava i slobodu tajlandske stranke Raksa Čart - izjavio je Suračai Činčai iz pravnog tima stranke u srijedu.

Princezinu kandidaturu kritizirao je i njen mlađi brat, kralj Maha Vajiralongkorn kao "neadekvatnu" i nezakonitu.

Ubolratana (68 godina) je najstarija kćerka kralja Bhumibola. Rođena je 1951. u Lausani, a studirala je matematiku i biohemiju na Tehnološkom institutu u Masečusecu (MIT) i magistrirala javno zdravstvo na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu. 

Princeza Ubolratana napustila je svoju kraljevsku titulu 1972., kada se udala za Amerikanca Petera Jensena, kojeg je upoznala dok je studirala.

Živjela je u Sjedinjenim Državama 26 godina do 1998., kada se razvela od Jensena, s kojim ima troje djece, i vratila se na Tajland. Njen sin stradao je u cunamiju u Indijskom okeanu 2004. godine u dobi od 21 godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.