HAOTIČNO

Objavljeni dramatični snimci iz Sudana: Maskirani sigurnosni agenti jure demonstrante

"BBC Africa Eye" analizirao desetine uznemirujućih videa snimljenih tokom osam sedmica građanskog bunta

Demonstracije u Sudanu traju već osam sedmica. Axios

L.Đ.

13.2.2019

Dramatični snimci koje su snimili demonstranti u Sudanu pokazuju maskirane sigurnosne agente koji jure demonstrante, tuku ih i odvlače u tajne centre.  

Gdje su ti zatočenički centri i šta se dešava unutar njihovih zidova, pokušali su da otkriju novinari BBC-ja.

"BBC Africa Eye" je analizirao desetine uznemirujućih videa snimljenih tokom nedavnih demonstracija i razgovarao sa svjedocima koji su preživjeli mučenje. 

Neki od demonstranata govorili su o tajnom i strahovitom načinu mučenja, gdje se hladnoća koristi kao sredstvo zlostavljanja.

Sigurnosne snage su uhapsile 14 profesora koji su se u utorak okupili da protestiraju ispred Univerziteta Kartum, rekli su svjedoci, dok su se antivladine demonstracije približavale kraju osme sedmice, prenosi africanews.com.

Ljekari su se okupili izvan državnih i privatnih bolnica u glavnom gradu Sudana i drugim gradovima protiv vladavine predsjednika Omara el-Bešira (Bashir). 

Članovi sindikata, studenti, aktivisti opozicije i brojni građani frustrirani ekonomskim problemima, održavaju proteste od 19. decembra u Sudanu.

Grupe za ljudska prava tvrde da je najmanje 45 ljudi ubijeno u protestima, a tačan broj žrtava i zlostavljanih nije poznat.

Više pogledjate u videu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.