SASTANAK Tinjajuća napetost

Amerika na konferenciji u Varšavi nastoji pojačati pritisak na Iran

Odsustvo ministara vanjskih poslova velikih evropskih sila Njemačke i Francuske

Fena
13.02.2019 13:42

Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Kapulović dočekao državnog sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majkla Pomea

Foto: AFP

Ministri vanjskih poslova i visoki zvaničnici iz 60 zemalja danas se okupljaju u poljskoj prijestonici Varšavi na skupu na kome se Sjedinjene Države nadaju da će pojačati pritisak na Iran uprkos brigama među vodećim evropskim zemljama zbog pojačanih napetosti s Teheranom. 

Odsustvo ministara vanjskih poslova velikih evropskih sila, Njemačke i Francuske, naglašava tinjajuće napetosti s Evropskom unijom oko odluke američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) iz prošle godine da se povuče iz nuklearnog sporazuma iz 2015. i da ponovo uvede sankcije Iranu.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini), koja je bila ključni akter u postizanju sporazuma s Iranom, također neće prisustvovati dvodnevnoj konferenciji zbog drugih obaveza, saopćio je zvaničnik EU, iako će američki državni sekretar Majk Pompeo u petak otputovati u Brisel kako bi se sastao s njom.

Pompeo, kome će se u Varšavi pridružiti američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence), umanjio je značaj odsustva vodećih evropskih ministara tokom kratkog boravka u slovačkoj prijestonici Bratislavi u utorak, prije nego što je krenuo u Varšavu.

- Neke zemlje šalju svoje ministre vanjskih poslova. Druge ne. To je njihov izbor. Vjerujemo da će biti ostvaren stvaran napredak. Vjerujemo će deseci zemalja raditi na boljem, stabilnijem Bliskom istoku, i nadam se da će se to ostvariti kada odemo iz Varšave u četvrtak - kazao je on na konferenciji za novinare.

Iako su zemlje poput Francuske i Njemačke pokrenule novi kanal za nedolarsku trgovinu s Iranom kako bi izbjegle američke sankcije i sačuvale nuklearni sporazum, one kritikuju program balističkih raketa Teherana.

- Bit će riječi o iranskom utjecaju na Bliskom istoku, o tome šta možemo učiniti da pomognemo da Iran bude od veće koristi nego što je bio, da kolektivno uzvratimo na njegovo maligno ponašanje u regiji - izjavio je visoki američki zvaničnik o dnevnom redu sastanka u Varšavi.

Oglasi

NA VRH