MADRID

Španski parlament odbio nacrt budžeta, otvoren put za prijevremene izbore

Poslanici desničarskih stranaka i katalonskih separatista u srijedu su odbacili nacrt budžeta za 2019., u potezu koji bi mogao prinuditi premijera Pedra Sančeza (Sanchez) da sazove prijevremene izbore

AFP

Fena

13.2.2019

Poslanici desničarskih stranaka i katalonskih separatista u srijedu su odbacili nacrt budžeta za 2019., u potezu koji bi mogao prinuditi premijera Pedra Sančeza (Sanchez) da sazove prijevremene izbore. 

Ukupno 191 poslanik u parlamentu koji broji 350 mjesta glasao je u korist amandmana kojima se blokira budžet.

Socijalistički premijer Pedro Sančez, koji je došao na vlast u junu prošle godine zahvaljujući djelimično i podršci 17 katalonskih poslanika u nacionalnom parlamentu i predvodi manjinsku vladu, zavisio je od njihovih glasova tokom parlamentarne rasprave o usvajanju nacrta budžeta.

Katalonske stranke, nezadovoljne vladinim odbijanjem da razmatra ili raspravlja - između ostalog - o referendumu o nezavisnosti te sjeveroistočne regije, glasale su, međutim, protiv budžeta, kao i desničarske stranke.

Sančezova Socijalistička partija ima samo 84 mjesta u donjem domu parlamenta koji broji 350 poslanika.

Politički izvori saopćili su u srijedu kako nije jasno kada će prijevremeni izbori biti objavljeni, ali su 14. i 28. april spominjani kao mogući datumi, prenosi AFP.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.