BERLIN

Zabrinjavajuće jačanje antisemitizma u Njemačkoj

Podaci objavljeni kao odgovor na zahtjev poslanika njemačke socijalističke partije Ljevica Petre Pau

Ilustracija

Srna

13.2.2019

Broj prekršaja povezanih s antisemitizmom u Njemačkoj porastao je tokom prošle godine za deset posto, a broj nasilnih napada za 60 posto, pokazala je statistika njemačke vlade. 

Statistika koja je objavljena kao odgovor na zahtjev poslanika njemačke socijalističke partije Ljevica Petre Pau pokazuje da je policija zabilježila 1.646 prekršaja motiviranih mržnjom prema Jevrejima.

Pau je istakla da se može vidjeti kako militanti i ekstremisti desnice mogu otvoreno pozivati na skrnavljenje jevrejskih institucija i napadaju jevrejski narod.

Ona je upozorila na porast broja ljudi i grupa koji se nalaze u sivoj zoni između konzervatizma i desničarskog ekstremizma, koji negiraju holokaust i prihvataju antisemitsku nervozu.

Među prekršajima u 2018. godini zabilježena su 62 napada u kojima su povrijeđene 43 osobe, dok je broj napada u 2017. godini bio 37.

Njemačka, kao i druge zapadne zemlje, sa strahom je gledala kako u posljednjih nekoliko godina jača govor mržnje prema Jevrejima i drugima, javljaju agencije.

Masovni priliv muslimanskih izbjeglica u Njemačku 2015. godine doveo je do jačanja političke antiimigracione stranke ekstremne desnice Alternativa za Njemačku (AFD), koja je od 2017. godine postala najveća opoziciona grupa u njemačkom parlamentu.

Vodeći članovi AFD-a su, osim izjašnjavanja protiv islama i multikulturalizma, davali izjave u kojima su negirali holokaust u Drugom svjetskom ratu.

Njemačka je, u isto vrijeme, bila svjedok porasta broja antisemitskih napada, koje su počinili migranti iz arapskih zemalja.

Devetnaestogodišnji muškarac iz Sirije osuđen je za napad kaišem na Izraelca koji je nosio jevrejsku kipu. Videosnimak napada, koji je zabilježio Izraelac, izazvao je negodovanje širom svijeta i potakao na proteste u znak podrške Jevrejima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.