EVROPA Pravednije naknade kreatorima

Veliki uspjeh za cijelu EU: Postignut dogovor o autorskim pravima na internetu

Prijedlog direktive, koji je Komisija predstavila u septembru 2016. godine, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u historiji Brisela

Index.hr
13.02.2019 23:05

Foto: Ilustracija

Predstavnici tri evropske institucije, Vijeće, Komisija i Parlament konačno su postigli saglasnost oko novih pravila o autorskim pravima, koja bi trebala donijeti pravednije naknade kreatorima sadržaja na kojima velika sredstava zarađuje internetske platforme. 

- Napokon smo dobili moderna pravila o autorskim pravima, što je veliki uspjeh za cijelu EU koji je odavno trebao biti postignut - izjavio je povjerenik za digitalno tržište Andrus Ansip.

Dogovor je postignut nakon trodnevnog razgovora u kojem sudjeluju predstavnici Vijeća, Komisije i Parlamenta. Sada preostaje da ga službeno potvrdi Vijeće EU i Evropski parlament na plenarnoj sjednici prije evropskih izbora krajem maja ove godine.

- Pregovori su bili teški, ali ono što je bitno na kraju je da imamo pravedan i uravnotežen rezultat koji je prikladan za digitalnu Evropu: slobode i prava korisnika interneta bit će poboljšani, naši kreatori će biti bolje nagrađeni za svoj rad, a internetska ekonomija će imati jasnija pravila za rad i uspjeh - dodao je Ansip.

Prijedlog direktive, koji je Komisija predstavila u septembru 2016. godine, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u historiji Brisela u kojem su snage odmjeravali na jednoj strani medijske kuće i umjetnička industrija, a na drugoj tehnodivovi i pobornici slobode interneta.

Velika bitka se vodila oko članaka 11 i 13 koji daju pravo medijskim izdavačima da monetiziraju svoje sadržaje na internetskim stranicama poput Google Newsa, a također će moći lakše uočiti i pronalaziti kršenja autorskih prava na stranicama poput YouTubea.

Komentari

NA VRH