VENECUELA Predsjednik zaprijetio čelniku opozicije

Maduro: Prije ili kasnije, Gvajdo će odgovarati pred sudom

Tenzije se ne smiruju

Piše: Avaz.ba

Maduro: Ovo će se pretvoriti u novi Vijetnam

Foto: Arhiva


Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas Maduro) zaprijetio je čelniku opozicije Huanu Gvajdu (Juan Guaido) da će "prije ili kasnije" odgovarati pred sudom jer je prekršio ustav time što se proglasio čelnikom države.

Gvajdo, vođa Nacionalne skupštine u kojoj većinu ima opozicija, proglasio se predsjednikom prije tri sedmice, pozivajući se na ustavne odredbe i tvrdeći da je Madurova pobjeda na izborima prošle godine bila prevara.

Većina zapadnih država priznalo ga je kao predsjednika, no Maduro i dalje kontrolira državne institucije, uključujući vojsku.

Maduro je u razgovoru za libansku televiziju El-Majadin kazao kako Gvajdo želi razjediniti državu i uvjeriti vladu američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da pokrene vojnu intervenciju.

- Ako se američka imperija usudi dirnuti samo jedan list palme u našoj državi, ovo će se pretvoriti u novi Vijetnam", poručio je Maduro.

- Ta osoba, koja vjeruje da je politika igra i da može kršiti ustav i zakone, prije ili kasnije će trebati odgovarati pred sudovima - istaknuo je Maduro o  Gvajdu, dodavši kako je "apsolutno siguran" u to.

NA VRH

Komentari