BRUTALNO

Najveći serijski ubica u američkoj historiji: Ubio 90 žena, a FBI objavio njegove crteže žrtava

Dobio trostruku doživotnu kaznu zatvora, bez mogućnosti pomilovanja

Samuel Litl (78). Printscreen

Avaz.ba

14.2.2019

FBI je objavio crteže ubijenih žena koje je nacrtao Samuel Litl ( Little), muškarac koji ih je ubio i koji bi mogao biti najgori serijski ubica u američkoj historiji, prenosi CNN.

Ovaj 78-godišnji Afroamerikanac priznao je da je ubio čak 90 žena između 1970. i 2005., u nizu američkih saveznih država. 

Istražitelji kažu da je ciljao "marginalizirane i ranjive žene", primarno prostitutke, ovisnice o drogi, kao i transrodne žene. Objavili su fotografije jer se nadaju da će pomoću njih biti identificirane žrtve koje dosad nisu otkrivene.

S obzirom na to da se radilo o problematičnim ženama, njihova smrt često nije pobuđivala sumnju policije, naročito  zato što Litl nije pri ubistvima koristio oružje.

Ovaj bivši profesionalni bokser, umjesto toga, bi nokautirao svoje žrtve, a potom ih zadavio. Često nije bilo očitih znakova ubistva. 

- Bez znakova uboda ili rana od metaka, mnoge od ovih smrti bile su klasificirane kao predoziranja drogom, nesreće ili prirodne smrti - navodi se u izvještaju FBI-ja od prošle godine.

Litl je prvi put uhvaćen tek 2012., nakon što je uhapšen zbog posjedovanja droge u skloništu za beskućnike u Kentakiju, a potom izručen u Kaliforniju. Tamo je nad njim izvršena DNK analiza koja ga je povezala s uzorcima DNK s mjesta tri ubistva izvršena između 1987. i 1989 u okrugu Los Anđelesa.

I prije nego što je optužen za prva ubistva, ovaj bivši bokser prikupio je bogat dosje u rasponu od čak 56 godina - uglavnom za napade na žene, provale, oružane pljačke i posjedovanje droge, javlja "New York Post".

Osuđen je 2014. za ova tri ubistva, uz trostruku doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja, ali kako se ispostavilo, to je bio tek početak. 

U proljeće 2018. istražitelji su ispitali Litla, nudeći mu premještaj u drugi zatvor koji je tražio u zamjenu za priznanja ostalih ubistava. I Litl je priznao - punih 90 ubistava, detaljno prepričavajući gdje je ubijao i koga, iako se nije mogao prisjetiti tačnih datuma. 

FBI je dosad uspio potvrditi da je ubio 34 žene, ali istraga se nastavlja. 

Ako se broj ubistava koja je Litl priznao pokaže tačnim, to će značiti da se radi o najvećem potvrđenom serijskom ubici u američkoj historiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.