ODNOSI

Slovenija priznala Gvajda kao privremenog predsjednika Venecuele

Huan Gvajdo. Agencije

Fena

14.2.2019

Slovenija je u četvrtak priznala predsjednika parlamenta Venecuele, opozicionog čelnika Huana Gvajada (Juan Guaido) za privremenog predsjednika te južnoameričke države koju potresa teška politička i ekonomska kriza. 

- Učinili smo to isključivo s ciljem da se u Venecueli što prije raspišu prijevremeni izbori koji će biti slobodni, pošteni i demokratski - kazao je nakon redovne sjednice vlade ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Slovenija je tako postala 24. članica EU koja je odlučila priznati Gvajda, dodao je.

Takva odluka slovenske vlade u prvom redu je podrška narodu Venecuele koji već godinama trpi zbog teške krize, zbog čega se mnogi stanovnici iseljavaju.

- Sadašnja vlada Nikolasa Madura (Nicolas) izvodi sistematsku represiju i uzurpaciju vlasti - kazao je Cerar, prenosi Hina.

Posljednje dvije sedmice Cerar je upozoravao da Slovenija što prije treba priznati Gvajda za privremenog predsjednika da ne bi ostala posljednja članica EU koja će to učiniti.

Pitanje priznanja Gvajda podijelilo je koalicijsku vladu u kojoj je pet stranaka. Priznanju Gvajdu najžešće se suprotstavlja stranka Ljevica, koja ne učestvuje u manjinskoj Šarčevoj vladi, ali podržava neke njene projekte i osigurava joj parlamentarnu većinu.

Ta stranka je u četvrtak saopćila da se i dalje protivi odluci Vlade.

- Takva je odluka za nas neprihvatljiva i tražit ćemo njeno poništenje - kazala je na konferenciji za novinare Violeta Tomič, zastupnica Ljevice.

Priznanje Gvajda povećava opasnost od građanskog rata u Venecueli, rekla je Tomič.

Ocijenila je da današnja odluka slovenske vlade svakako ne doprinosi boljoj saradnji Ljevice s koalicijskom vladom, ali nije željela potvrditi da će ta stranka ubuduće uskratiti podršku drugim vladinim projektima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.