INDIJA

U Kašmiru ubijena 44 pripadnika specijalnih snaga, Narenda Modi obećao snažan odgovor na napad

Žestoke reakcije na društvenim mrežama i zahtjevi za odmazdom

Narendra Modi, premijer Indije. Times of India

Srna

15.2.2019

Indijski premijer Narendra Modi izjavio je da će  odgovorati za napad u Kašmiru, u kojem su ubijena 44 pripadnika specijalnih snaga.  Indijska strana optužila je Pakistan za napad, što pojačava tenzije u odnosima dva rivala koji posjeduju nuklearno oružje. 

Napad na vojni konvoj u državi Džamu i Kašmir bio je najveći u posljednjih nekoliko decenija, a dogodio se samo nekoliko mjeseci prije općih izbora u Indiji. 

- Uputit ćemo prikladan odgovor. Našem susjedu neće biti dozvoljeno da nas destabilizira - rekao je Modi u govoru nakon sastanka sa svojim savjetnicima za sigurnost.

Napad je izazvao žestoke reakcije na društvenim mrežama i zahtjeve za odmazdom. 

Militantna grupa iz Pakistana "Jaish-e-Mohammed " preuzela je odgovornost nakon što je napadač samoubica udario vozilom punim eksploziva u autobus koji je prevozio pripadnike rezervnog sastava policije.

Indijska vlada saopćila je da posjeduje neosporne dokaze o učešću Pakistana u ovom napadu. Islamabad je odbacio optužbe da je povezan sa ovim događajem. 

Moguće je da će Indija preuzeti sve moguće diplomatske korake za "potpunu izolaciju" Pakistana, porečeno je iz vlade Indije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.