ITALIJA

Borgi: Ili pobjeda populista ili napuštanje EU

On je na konferenciji o Evropi u Milanu rekao da je ovo posljednja prilika

Ilustracija

Fena

15.2.2019

Italija će morati napustiti Evropsku uniju ukoliko predstojeći evropski izbori ne donesu odlučujuću prednost za populističke stranke, izjavio je u petak ugledni član vladajuće stranke Liga. 

- Ili ćemo uspjeti promijeniti (Evropu) sada ili ćemo morati otići - izjavio je Klaudio Borgi (Claudio Borghi), predsjedavajući ekonomske komisije donjeg doma parlamenta i portparol Lige za ekonomska pitanja, misleći na evropske izbore.

On je na konferenciji o Evropi u Milanu rekao da je ovo posljednja prilika, dodajući kako se nada da će populističke stranke osvojiti većinu mjesta u Evropskom parlamentu na izborima u maju.

Napuštanje EU nije dio programa populističke vlade u Italiji, iako su Liga s ekstremne desice i njen partner u vladi, populistički pokret Pet zvijezda, česti kritičari bloka.

Borgi, ekonomista po struci, u više je navrata izjavljivao da bi Italiji bilo bolje s vlastitom valutom, dodajući ipak da napuštanje eura nije vladin stav zbog protivljenja iz Pet zvijezda.

Borgi je izjavio da bi, prema posljednjim anketama javnosti, Liga trebala postati najveća pojedinačna stranka u novom Evropskom parlamentu, i kako se nada da će Liga i Pet zvijezda biti dio iste parlamentarne grupe, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.