ODLUKE

Tramp uveo vanredno stanje!

Ovim potezom će zaobići proces odlučivanja u Kongresu koji, prema američkom ustavu, raspoređuje budžetska sredstva

Avaz.ba

15.2.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) uveo je vanredno stanje.

Ovim potezom će zaobići proces odlučivanja u Kongresu koji, prema američkom ustavu, raspoređuje budžetska sredstva pa će možda uspjeti pronaći i potrebna sredstva kako bi izgradio svoj zid na granici s Meksikom.  

Tramp proglašenje vanrednog stanja vidi kao način za pronalazak sredstava kojima će platiti zid na granici s Meksikom koji je obećao za vrijeme predizborne kampanje. 

- Zapovijed je potpisana. I potpisat ću završne papire čim stignem u Ovalni ured. Imat ćemo hitnu situaciju na nacionalnom nivou - najavio Tramp.

On kaže da su mu generali rekli da je za zid vrijedno povući sredstva iz ministarstva odbrane.

Kroz oba doma Kongresa je kasno sinoć i jutros po našem vremenu prošao dvostranački kompromisni zakon o finansiranju savezne vlade.

Taj zakon osigurat će više od 300 milijardi dolara za ministarstvo nacionalne sigurnosti i niz drugih agencija do 30. septembra, kraja tekuće godine. Tako će se spriječiti nova blokada vlade.

Isti zakon predviđa 1,27 milijardi dolara za izgradnju zida. Trampu za zid kakav on planira sagraditi treba gotovo šest milijardi dolara.

Taj zakon treba potpisati Tramp, a sinoć je Bijela kuća najavila kako će uz njega potpisati i deklaraciju o proglašenju vanrednog stanja u SAD.

Budući da su glasanja u Kongresu održana kasno sinoć, Trampovo potpisivanje zakona i deklaracije o proglašavanju vanrednog stanja odgođeni su za danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.