VAŠINGTON Čestitka predsjednika SAD

Tramp poručio Vučiću: Obostrano priznanje osnova rješenja za Kosovo i Srbiju

U pismu naveo da će ostati partner svih onih koji dijele vrijednosti demokratije, vladavine zakona i unapređenja ekonomskih i trgovinskih mogućnosti

Fena
15.02.2019 20:59

Donald Tramp

Foto: Arhiv

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) čestitao je Dan državnosti Srbije srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću pismom u kojem je pozvao na normalizaciju odnosa s Kosovom i obostrano priznanje. 

Tramp je u čestitki naveo da se ove godine, od proslave 100. godišnjice otkad se zastava Srbije vijorila nad Bijelom kućom, SAD okreće ka tome da osigura da sljedeće stoljeće partnerstva dvije države bude na sličan način posvećeno miru, prosperitetu i slobodi, prenose agencije.

- Sjedinjene Države ostaju nepokolebljive u svojoj podršci Vašoj posvećenosti da produbite regionalnu saradnju, a naročito Vašim zalaganjima za normalizaciju odnosa s Kosovom. Dok je na stranama da postignu dogovor koji obje mogu podržati, smatramo da bi uzajamno priznanje trebalo biti centralni element trajne normalizacije odnosa. Takav historijski dogovor, s uzajamnim priznanjem u svojoj suštini, izgradio bi put za ciljeve eurointegracije Srbije i ekonomski rast - poručio je predsjednik SAD.

Tramp je i kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i građanima Kosova čestitao 11. godišnjicu proglašavanja nezavisnosti i naveo da je za Vašington obostrano priznanje Kosova i Srbije osnova normalnih odnosa i sveobuhvatnog rješenja, saopćio je kabinet predsjednika Kosova.

- Najznačajnije je da Kosovo i Srbija normaliziraju odnose, što je suštinsko za zapadnoevropsku integraciju Kosova. Mi obostrano priznanje vidimo kao osnovu normalnih odnosa i bilo kakvog sveobuhvatnog rješenja - navodi se u pismu prvog čovjeka SAD.

On je u pismu naveo da će SAD ostati partner svih onih koji dijele vrijednosti demokratije, vladavine zakona i unapređenja ekonomskih i trgovinskih mogućnosti.

- SAD ostaje partner svih onih koji dijele te vrijednosti i koji su spremni izvršavati teške zadatke potrebne za sadašnje i buduće uspjehe Kosova - naveo je Tramp.

Američki predsjednik naveo je da su snažni bilateralni odnosi zasnovani na zajedničkoj viziji stabilnog, sigurnog i bogatog Kosova i zapadnog Balkana.

Komentari

NA VRH