VELIKA BRITANIJA Nevjerovatan slučaj

Operirali kičmu nerođenoj bebi pa je vratili u maternicu: Majka poslala jaku poruku cijelom svijetu

Spina bifida je ozbiljno stanje, ali ova dijagnoza nije smrtna kazna

Avaz.ba

Beba čvrsto spava u vodenjaku, a ljekari čekaju da se probudi

Foto: Instagram


U Velikoj Britaniji obavljena je operacija još nerođene bebe, koja je tokom zahvata bila izvađena iz majčinog stomaka, a po završetku operacije vraćena u maternicu, prenosi Telegraf.rs.

Intervenciji je prethodila dijagnoza teškog oblika spine bifide, defekta kod kojeg se kičmena moždina ne zatvara u potpunosti, što može dovesti do velikih oštećenja kičme, kompliciranih infekcija, ali i paralize.

Ova procedura dosad je vršena samo u Belgiji, ali je 26-godišnja Betan Simpson (Bethan), čiji je termin za porođaj u aprilu, jedna od nekoliko majki koje je tim belgijskih i britanskih ljekara operirao u Londonu, piše Independent.

Betani je kazala da su njoj i njenom suprugu, nakon što su djevojčici u stomaku dijagnosticirali spinu bifidu, ponudili nekoliko opcija: nastavak trudnoće, prekid trudnoće ili fetalnu hirurgiju.

- Morali smo da uradimo to. Beba i ja smo također morale ispuniti veoma striktne kriterije - kaže Betan.

Operacija je obavljena u 24. sedmici trudnoće, a Betan je tek četvrta majka koja je u Velikoj Britaniji podvrgnuta ovakvom zahvatu u kojem su ključnu ulogu odigrali specijalisti iz univerzitetske bolnice u Londonu.

- O meni su vodili računa najbolji hirurzi iz svijeta - istakla je Betan i dodala da je operacija bila uspješna, ali i da se inače, nažalost, 80 posto trudnoća prekine kada se roditeljima saopći da je dijete oboljelo od ove bolesti.

Ona je rekla i da je spina bifida definitivno ozbiljno stanje, ali da ova dijagnoza nije smrtna kazna, već da sve bebe oboljele od ove bolesti imaju potencijal da normalno žive.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na