VENECUELA

Huan Gvajdo dao ultimatum vojsci

Istakao je da imaju mogućnost da zaustave vanrednu situaciju, koja danas ubija i direktno i indirektno

Huan Gvajdo. Arhiv

Avaz.ba

16.2.2019

Huan Gvajdo (Juan Guaido), samoproglašeni predsjednik Venecuele, pozvao je vojsku da podrži promjene u zemlji i dao im rok od osam dana.

Približava se 23. februar, gospodo iz oružanih snaga. Vrlo važan datum za naše društvo, ne samo jer imamo mogućnost da zaustavimo vanrednu situaciju, koja danas ubija i direktno i indirektno, već i da se otvore vrata za promjene u Venecueli. Imamo mogućnost, imate osam dana da stanete na stranu ustava -  izjavio je Gvajdo na forumu „Nacionalna naftna industrija: Strategija i perspektive“. 

Istakao je kako ključni generali i političari koji podržavaju Madura vode stalne pregovore sa opozicijom. 

Prema njegovim riječima, Venecuela ima 2.000 generala, što je „više nego što imaju sve države NATO-a zajedno“. On navodi da je baš u vojsci najveća korupcija. 

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura (Nicolas). Predsjednik parlamenta Venecuele Huan Gvajdo se 23. januara proglasio za privremenog šefa države.

Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvajda i zahtijevaju od predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, kojeg ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. 

Maduro je Gvajda nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država". Rusija, Kina i niz drugih država podržale su Madura kao legitimnog predsjednika Venecuele.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.