STAVOVI

Merkel: Evropa ne može imati interesa u prekidu svih veza s Rusijom

Kancelarka je iznijela odbranu njemačkih vanjskotrgovinskih odnosa

Angela Merkel. Arhiv

Fena

16.2.2019

Kancelarka Angela Merkel u subotu je iznijela odbranu njemačkih vanjskotrgovinskih odnosa s Rusijom, tražeći od globalnih lideri na konferenciji u Minhenu da rade zajednički u bavljenju svjetskim problemima.

Obraćajući se publici, u kojoj je bila i Ivanka Tramp (Trump), kćerka američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), Merkel je branila planove novog plinovoda od Rusije ka Njemačkoj koje je on kritizirao.

Tramp je kritizirao Njemačku da je talac Rusije u njenom oslanjanju na ruske energente, no njemačka kancelarka tvrdi šta je u njihovom interesu.

- Tokom Hladnog rata uvozili smo velike količine ruskog plina i ne znam zašto bi stvari trebale biti gore danas kada kažemo: Rusija ostaje partner. Želimo li učiniti Rusiju isključivo ovisnom o Kini? Da li je to u našem evropskom interesu? Ja to ne mislim - kazala je Merkel.

Tokom sesije pitanja i odgovora, Merkel je izjavila kako bi bilo pogrešno politički isključiti Rusiju.

- Geostrateški, Evropa ne može imati interesa u prekidu svih veza s Rusijom - kazala je Merkel.

Tramp je također često kritizirao trgovinski suficit, koji Njemačka ima sa Sjedinjenim Američkim Državama, i zaprijetio uvođenjem tarifa na njemačke automobile.

- Mi smo ponosni na naše automobile i tako treba biti - izjavila je Merkel, dodajući da su, ipak, brojna vozila proizvedena u SAD i izvezena u Kinu.

- Ako se to smatra prijetnjom sigurnosti SAD, mi smo šokirani - kazala je ona na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, izazivajući aplauz publike.

Merkel je apelirala na saradnju u širokom spektru pitanja, od bavljenja Iranom do sprečavanja nove migrantske krize.

Ona je upitala da li je američka odluka da napusti iranski nuklearni sporazum i da povuče vojnike iz Sirije najbolji način bavljenja utjecajem Teherana u regiji.

- Jedino pitanje je kako da postignemo zajednički cilj - da li da to učinimo poništenjem naših sporazuma ili korištenjem manje količine onoga što nam je na raspolaganju? To je taktičko pitanje - kazala je Merkel.

Odgovarajući na pitanje o međunarodnim odnosima koje su postavili orgnizatori konferencije "Velika slagalica: ko može sastaviti dijelove?" - Merkel je odgovorila izazivajući buran aplauz: "Samo svi zajedno".

Direktorica Međunaronog monetarnog fonda Kristin Lagarde (Christine Lagarde) bila je među onima koji su ustali kako bi aplaudirali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.