SVIJET Američki predsjednik na Twitteru

Tramp traži od evropskih država da preuzmu više od 800 pripadnika ISIL-a

Prema njegovim riječima, "kalifat" je spreman za pad i alternative nisu dobre ako bi džihadisti morali da budu oslobođeni

Srna
17.02.2019 09:34

Tramp: Učinili smo mnogo i potrošili mnogo novca

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je da evropske države moraju preuzeti više stotina boraca tzv. Islamske države zarobljenih u Siriji.

Tramp je u decembru objavio da Amerika povlači blizu 2.000 američkih vojnika iz Sirije koji su pomagali lokalnim snagama u borbi protiv ISIL-a.

- SAD traže od Velike Britanije, Francuske, Njemačke i drugih evropskih država da preuzmu više od 800 džihadista ISIL-a zarobljenih u Siriji i da im sude - naveo je Tramp u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Twitter.

Prema njegovim riječima, kalifat je spreman za pad i alternative nisu dobre ako bi džihadisti morali biti oslobođeni.

Analitičari navode da postoji rizik da opozicione snage neće moći kontrolirati "strane terorističke borce", nakon što Bijela kuća objavi povlačenje američkih snaga.

U protekle dvije sedmice Trampova administracija vrši pritisak na saveznike da preuzmu svoje državljane koji su zarobljeni i borili su se na strani džihadista.

Nekoliko država, uključujući Francusku, izabralo je opciju da džihadisti ostanu u zatvoru kod Sirijskih demokratskih snaga.

- Učinili smo mnogo i potrošili mnogo novca. Sada je vrijeme da se drugi uključe i obave posao. Povlačimo se nakon potpune pobjede nad kalifatom - dodao je Tramp.

NA VRH