SVIJET

Izrael zadržao 122 miliona eura koje je trebao dati Palestincima

Saopćio ured Benjamina Netanjahua

Netanjahu: Ispunio obećanje. Arhiv

Index.hr

17.2.2019

Izrael će zamrznuti 122 miliona eura koje je trebao doznačiti Palestinskoj samoupravi u znak protesta protiv finansijske pomoći koju potonja isplaćuje porodicama palestinskih zatvorenika, saopćio je u nedjelju premijerov ured.

Kako navode izraelske vlasti, taj iznos odgovara sredstvima koja je Palestinska samouprava u 2018. isplatila "teroristima u zatvorima, njihovim porodicama i bivšim zatvorenicima". 

Izraelska vlada mora Palestinskoj samoupravi redovito doznačivati PDV i carinu koje naplaćuje na proizvode što ih uvoze Palestinci.

No u julu 2018. izraelski parlament je donio zakon o obustavi tih isplata u vrijednosti novčane pomoći koju Palestinska samouprava isplaćuje počiniteljima protuizraelskih napada i njihovim porodicama. 

Zakon nikad nije zaživio, ali je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) prošle sedmice najavio da će to učiniti pošto je Palestinac u Jeruzalemu ubio mladu Izraelku.

- Riječ je o važnom zakonu koji ćemo provoditi kao što sam obećao - rekao je Netanjahu uoči donošenja odluke kabineta, navodi se u priopćenju iz njegova ureda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.