SVIJET Njemački ministar vanjskih poslova

Mas: Trampov zahtjev bit će teško ispuniti

Trenutno se ne mogu provjeriti oni koji se nalaze u Siriji

Srna
18.02.2019 10:39

Hajko Mas

Foto: Arhiv

Zahtjev predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) da evropske zemlje prime nazad 800 džihadista Islamske države zarobljenih u Siriji bit će veoma teško ispuniti, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas). 

On je rekao televiziji ARD da državljani Njemačke imaju zakonsko pravo da se vrate u zemlju, ali da se trenutno ne mogu provjeriti oni koji se nalaze u Siriji. 

Mas je podsjetio da su se žene i djeca, koje je nazvao humanitarnim slučajevima, već vratili, ali da će povratak državljana Njemačke u ostalim slučajevima biti moguć samo ukoliko se sudski procesi mogu odmah pokrenuti, javljaju agencije. 

- Potrebne su nam informacije, istrage, a ništa od toga nije spremno. Sve dok je tako, mislim da je to veoma teško sprovesti - dodao je Mas. 

Tramp je tokom vikenda na Twitteru pozvao Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i druge zemlje da prihvate nazad državljane koji se bore na strani islamista i da protiv njih pokrenu sudski postupak. 

Francuska ministrica pravde Nikol Belobet (Nicole Belloubet) izjavila je ranije danas da Pariz neće za sada reagirati na Trampov poziv i da će pojedinačno razmatrati slučajeve povratnika.  

Komentari

NA VRH