ANKETA

Američki studenti ocijenili rad dosadašnjih predsjednika SAD: Abraham Linkoln na prvom mjestu

Na posljednje mjesto postavljen sadašnji predsjednik Donald Tramp

Ocijenjen rad svih američkih predsjednika. Arhiv

Avaz.ba

18.2.2019

Američka asocijacija političkih nauka (APSA) objavila je rezultate ankete u kojoj su studenti političkih nauka SAD ocijenili rad svih američkih predsjednika. Na prvo mjesto stavili su Abrahama Linkolna (Lincoln), a na posljednje sadašnjeg predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Interesantan je podatak da se, od 200 anketiranih studenata, njih 170 identificiralo kao demokrate.

Bitno je istaći da je Linkoln bio najpoznatiji kao žestoki zagovornik ukidanja ropstva zbog čega je nastao raskol u SAD i sedam južnih država je u vrijeme njegovog vladanja istupilo iz SAD.

Na drugom mjestu je prvi američki predsjednik Džordž Vašington (George Washington). Ovu je funkciju obnašao od 1789. godine do 1797. godine. Bio je jedini američki predsjednik koji nikada nije živio u poznatoj Bijeloj kući. Poznat je po tome što je potpisao prvi zakon o autorskom pravu, uspostavio Dan zahvalnosti i omogućio religijske slobode.

Od najpoznatijih predsjednika, Barak Obama (Barack) rangiran je na osmo mjesto, Bil Klinton (Bill Clinton) na 13., a Donald Tramp (Trump) na posljednje mjesto.

Prvi afroamerički predsjednik Barak Obama (Barack) dužnost predsjednika SAD obnašao je od 2009. do 2017. godine. Uveo je sistem općeg i obaveznog zdravstvenog osiguranja, zalagao se za prava LGBTI zajednice, te je ukinuo kontroverzna vojna pravila. Nagrađen je Nobelovom nagradom za mir.

Bil Klinton je služio dužnost predsjednika od 1993. do 2001. godine i nalazi se na 13. mjestu. Bio je treći najmlađi predsjednik SAD. Klinton je uspio organizirati izraelsko-palestinske pregovore u Vašingtonu između Jasera Arafata (Jasser) i Jitzaka Rabina, što je dovelo do prekida sukoba sve do septembra 2000. godine.

Donald Tramp, sadašnji predsjednik SAD kojem je ovo druga godina mandata, već se smatra najkontroverznijim predsjednikom koji krši protokole i izaziva podijeljeno mišljenje Amerikanaca. Ukoliko ostvari svoj cilj, pamtit će ga kao predsjednika koji je izgradio zid na granici s Meksikom kako bi spriječio ulazak migranata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.