VATIKAN

Žrtve od pape Franje traže primjenu "nulte tolerancije"

Članovi grupe očekuju da će im biti odobrena audijencija kod zvaničnika

Papa Franjo. Arhiv

Srna

18.2.2019

Papa Franjo mora da riječi pretoči u djela kada se radi o njegovom obećanju "nulte tolerancije" prema zlostavljanju djece, saopćila je danas grupa koja okuplja žrtva svećeničkog seksualnog zlostavljanja, tri dana pred početak samita u Vatikanu o ovom pitanju. 

Papa Franjo govori o nultoj toleranciji od kada je postao papa. Vrijeme je da ispuni data obećanja - rekao je novinarima u Rimu, Petar Iseli, jedan od osnivača grupe "Okončati svećeničko zlostavljanje".

On je istakao da "nulta tolerancija" treba da znači protjerivanje svećenika za bilo kakvo djelo maltretiranja djeteta, ali i biskupa i kardinala koji prikriva takve radnje.

Takvi postupci mogli bi da spase dijete negdje u svijetu od onoga što smo mi prošli u djetinjstvu - rekao je on zajedno sa drugim žrtvama koje su seksualno zlostavljali svećenici. 

Članovi grupe očekuju da će im biti odobrena audijencija kod zvaničnika Vatikana narednih dana, ali ne i kod samog pape.

Katolička crkva suočava se sa skandalom ogromnih razmjera nakon što su isplivali na površinu mnogi slučajevi seksualnog zlostavljanja djece čiji su vinovnici svećenici, podsjeća DPA. Slučajevi zlostavljanja u okviru Katoličke crkve zabilježeni su u Čileu, SAD, Australiji, Njemačkoj i Meksiku. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.