VENECUELA

Nikolas Maduro najavio dolazak 300 tona pomoći iz Rusije

Državu je zahvatila najgora politička i ekonomska kriza u njenoj historiji, a prate je hiperinflacija i nestašica osnovnih proizvoda

Nikolas Maduro. Agencije

Avaz.ba

19.2.2019

Venecuelski predsjednik Nikolas Maduro (Nicolas) najavio je u ponedjeljak dolazak 300 tona humanitarne pomoći iz Rusije, ponovo istaknuvši da se protivi ulasku u zemlju američke hrane i lijekova, što traži opozicija.

- U srijedu će iz Rusije stići 300 tona humanitarne pomoći - rekao je Maduro u izjavi koju je prenijela televizija i dodao da je riječ o "veoma skupim lijekovima".

Socijalistički predsjednik je ponovo nazvao "političkom predstavom" i "mamcem za budale" slanje američke pomoći na zahtjev opozicionog vođe Huana Gvajda (Juan Guaidó), predsjednika parlamenta kojeg je pedesetak zemalja priznalo za privremenog predsjednika.

- Ovo smo dostojanstveno platili - rekao je Maduro, dodajući da roba dolazi iz Rusije, Kine, Turske i drugih zemalja te UN-a.

Također ističe da imaju tehničku pomoć svih UN-ovih agencija.

Maduro misli da je američka pomoć uvod u vojnu intervenciju

Venecuelski predsjednik je dodao da će ovih dana objaviti informaciju o dolasku lijekova i sirovina za proizvodnju lijekova. Tu pomoć šalje više zemalja, a dobivena je uz "posredovanje UN-a", istaknuo je.

U Venecueli je u ponedjeljak počela sedmica koja će obilježiti velika napetost jer je Huan Gvajdo rekao da će američka humanitarna pomoć doći u zemlju pod svaku cijenu, uprkos Madurovu odlučnom protivljenju.

Madurova socijalistička vlada smatra tu pomoć uvodom u američku vojnu intervenciju.

Zemlju je zahvatila najgora politička i ekonomska kriza u njezinoj historiji, a prate je hiperinflacija i nestašica osnovnih proizvoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.