TUŽBE Podnijeto Okružnom sudu u sjevernom dijelu Kalifornije

Nevjerovatno: 16 američkih saveznih država pokrenulo postupak protiv administracije predsjednika SAD

Pravni sporovi mogli bi usporiti Trampove napore za izgradnju zida

Avaz.ba
19.02.2019 18:02

Donald Tramp

Foto: Arhiv

Šesnaest američkih saveznih država, predvođenih Kalifornijom, tužilo je administraciju predsjednika Donalda Trampa (Trump) zbog odluke da proglasi vanredno stanje.

Tramp je to stanje proglasio kako bi se osigurala sredstva za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

Tužba podnijeta okružnom sudu u sjevernom dijelu Kalifornije dolazi samo nekoliko dana nakon što se Tramp u petak pozvao na vanredna ovlaštenja, pošto je Kongres prethodno odbio da ispuni njegov zahtjev za finansiranje izgradnje zida koji je bio njegovo predizborno obećanje tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, prenose agencije. 

- Danas, na Dan predsjednika, tužimo predsjednika Trampa pred sudom kako bi obustavio svoju zloupotrebu predsjedničkih ovlaštenja - navodi se u saopćenju kalifornijskog državnog tužioca Gzavijea Besere.

Tri zemljoposjednika iz Teksasa i jedna ekološka grupa su u petak podnijeli prvu tužbu protiv najnovije odluke Trampa, navodeći da ona predstavlja kršenje Ustava i da ugrožava njihova imovinska prava. 

Pravni sporovi mogli bi usporiti Trampove napore za izgradnju zida, koji je, kako tvrdi, neophodan radi provjere ilegalne imigracije i trgovine drogom.

Komentari

NA VRH