ZAVJERE

Ruski hakeri pokušali napasti evropske urede američkih istraživačkih centara

Pokušali ukrasti povjerljive podatke raznih konzervativnih političkih organizacija

Ilustracija

Index.hr

20.2.2019

Grupa ruskih hakera poznata kao "Fancy Bear" htjela je napasti evropske urede dvaju američkih istraživačkih centara, objavio je sinoć Microsoft. 

Mete ruskih hakera bili su "The Aspen Institute" sa sjedištem u Češkoj i "German Marshall Fund" s više ureda širom Evrope. Kako piše CNN, meta je bilo i njemačko Vijeće za vanjske odnose. 

Napadi na istraživačke centre dogodili su se između septembra i decembra prošle godine, dodao je Microsoft. 

Riječ je o istoj grupi hakera za koju se vjeruje da stoji iza hakiranja američkog Nacionalnog demokratskog odbora tokom predsjedničkih izbora 2016. godine. 

- Ovi napadi nisu ograničeni na same kampanje, nego se često šire na neprofitne organizacije koje rade na temama vezanim uz demokratiju, izborni integritet i javnu politiku i koje su često u kontaktu s vladinim dužnosnicima - rekao je Tom Bart (Burt), potpredsjednik Microsofta za povjerenje i sigurnost korisnika. 

Endrju Kolb (Andrew), portparol "German Marshall Funda", rekao je da sistemi tog centra nisu ugroženi zbog pokušaja hakiranja, dok je predsjednica iste organizacije Karen Donfrid (Donfried) u saopćenju navela da je organizacija napadnuta zbog podrške u borbi protiv navodnih ruskih pokušaja potkopavanja demokratije i demokratskih institucija. 

"Fancy Bear" je pokušao napasti i u avgustu prošle godine. Microsoft je tada objavio da su ruski hakeri pokušali ukrasti povjerljive podatke raznih konzervativnih političkih organizacija, uključujući Međunarodni republikanski institut i Institut ''Hudson''. 

Međutim, napadi su otklonjeni kada su uposlenici Microsofta odgovorni za sigurnost uspjeli uspostaviti nadzor nad šest internetskih domena oponašajući njihove internetske stranice. 

Rusija i dalje opovrgava optužbe o uplitanju u američke predsjedničke izbore i hakerskim napadima na američke institucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.