REAKCIJE Poremećeni odnosi

Predsjednik Evropske komisije uporedio mađarskog premijera Orbana s Le Pen

Fena
20.02.2019 09:30

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana trebala bi napustiti Evropsku narodnu stranku (EPP), izjavio je sinoć predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) i pri tome uporedio Orbana s liderkom francuske krajnje desnice Marin Le Pen. 

- Oni nisu glasali za mene. Nije ni krajnja desnica. Sjećam se kako je Marin Le Pen rekla: ''Ne glasam za vas.'' Na to sam joj rekao: ''Ne želim vaš glas.'' Postoje neki glasovi koje ne želite - rekao je Junker. 

Neobično oštar komentar Junker je iznio u njemačkom gradu Štutgartu nakon što je mađarska vlada predstavila novi plakat kojim optužuje Junkera i američkog filantropa mađarskog porijekla Džordža Soroša (George Soros) kako žele Mađarsku preplaviti migrantima.

- Protiv laži ne možete mnogo učiniti - rekao je Junker.

On je dodao da bi se Manfred Veber, koji je izabran za glavnog kandidata EPP-a, na predstojećim izborima za Evropski parlament trebalo zapitati „treba li mu taj glas“.

Kako se navodi, sve su glasniji pozivi da se Fides, zbog svoje oštre protumigrantske kampanje, izbaci iz EPP-a, grupe koja okuplja stranke hršćanskih demokrata i desnog centra. 

Stranka Fides je snažna u Mađarskoj, što znači da će osvojiti veliki broj predstavnika na izborima za EP, zbog čega bi njeno izbacivanje iz EPP-a oslabilo tu grupu, najjaču u EP-u.

Komentari

NA VRH