REAKCIJE

Evropska komisija oštro odgovorila na medijsku kampanju Mađarske: Orban plasira lažne vijesti

Mađarski premijer obrušio se na predsjednika Evropske komisije, a ovaj mu odbrusio da je lažov

Jedan od bilborda kojima je oblijepljena Mađarska. Twitter

S. N.

20.2.2019

Nakon što je premijer Mađarske Viktor Orban najdirektnije napao predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker), uslijedio je oštar odgovor Brisela.

Orban je pokrenuo veliku javnu kampanju. Mađarska je opet oblijepljena bilbordima na kojima je i Junkerova slika i poruke da on ruši Mađarsku i hoće u nju da naseli migrante. Uz Junkera, na posterima je i stari Orbanov neprijatelj Džordž Soroš (George Soros).

- To su najtipičnije lažne vijesti. Šokirani smo da one dobivaju takav zvanični tretman, da ih šire premijeri država i da se tako obmanjuju građani - saopćeno je iz Brisela.

Prethodno je i sam Junker odbacio tvrdnje mađarskog premijera nazvavši ih besmislicama.

- To su čiste laži. I šta vi onda možete uraditi? Na laži odgovarati dok oni samo izmišljaju nove i nove besmislice? To je besprizorno. Taj čovjek je obični lažov - rekao je Junker novinarima.

Između Brisela i Budimpešte bukti sukob. Evropska komisija započela je proceduru kažnjavanja Mađarske zbog nepoštivanja nekih od temeljnih evropskih principa. Sve je počelo intervencijama Orbana i njegove vlade u pravosuđu, a kulminiralo gušenjem medijskih sloboda i kampanjama protiv migranata.

Zvanična Mađarska odgovorila je novom kampanjom u kojoj najoštrije kritizira Evropsku komisiju.

Analitičari upozoravaju da sukob dolazi u lošem momentu, jer se Evropska unija sprema za izbore za Evropski parlament. I Junker i Orban pripadaju najjačoj političkoj grupaciju u EP-u - Evropskim narodnjacima (EPP), te sukob ne doprinosi boljem rezultatu ovog političkog bloka. 

EPP bi trebao, prema istraživanjima javnog mnijenja, ostati najveća grupacija u EP-u i nakon majskih izbora, ali će zabilježiti do sada najgori rezultat u svojoj historiji.

Sraz unutar narodnjaka samo dodatno pojačava pozive za "obračun" s Orbanom. Tome je posebno sklona Angela Merkel, kancelarka Njemačke. Ona smatra da se više ne može tolerirati toliko soliranje nekih od članova EPP-a i otvoreno propagiranje fašističkih ideja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.