JUŽNA AMERIKA

Naučnici tvrde: Kolonizatori desetkovali stanovništvo i izazvali promjenu klime

Ilustracija

Srna

20.2.2019

Evropski kolonizatori desetkovali su autohtono stanovništvo Južne Amerike i, posredno, izazvali klimatske promjene, tvrde naučnici u studiji objavljenoj u časopisu "Quarternary Science Reviews".

Prije dolaska kolonizatora u Južnu Ameriku, taj kontinent je bio pun autohtonog stanovništva koje je brojalo više od 60 miliona ljudi, a više od stotinu godina kasnije njihov je broj pao na svega šest miliona.

Kolonizatori nisu donijeli samo rat, glad i propast drevnih carstava, već i bolesti poput malih boginja i gripa koje su desetkovale domorodačko stanovništvo, jer nije imalo odgovarajući imunitet.

Za samo jedno stoljeće ovaj kontinent je ostao bez 92 posto stanovnika.

Studija pokazuje da je toliki pomor stanovništva uzrokovalo još samo "malo ledeno doba" - doba globalnog zahlađenja kada se Temza u Londonu ledila, između 16. i 19. stoljeća.

Naučnici sa koledža u Londonu otkrivaju da su nakon rapidnog pada stanovništva velika prostranstva vegetacije i farmi napuštena. Riječ je o području koje je veliko kao današnja Francuska.

Drveće i ostala flora nekontrolirano su se širili i rasli, te upijali više ugljendioksida.

Zbog nestanka ugljendioksida iz atmosfere temperatura na globalnom nivou, prosjeku, pala je za 0,15 stepeni Celzijevih, a u Evropi i više.

Ova studija je, procjenjuju stručnjaci, kontraargument svima koji negiraju klimatske promjene i onima koji tvrde da se klima mijenja u prirodnim ciklusima, te da ljudi nemaju ništa s tim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.