ANTISEMITIZAM

Kukasti križevi na židovskom groblju u Francuskoj, Makron bijesan

Proteste jučer organiziralo čak 14 francuskih stranaka

Makron na židovskom groblju. Printscreen

Index.hr

20.2.2019

Gotovo stotinu grobova na židovskom groblju u Francuskoj oskrnavljeno je svastikama i drugim nacističkim obilježjima, otkriveno je jučer.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) posjetio je jučer ovo groblje u istočnoj francuskoj pokrajini Alzas, pored Strazbura. 

- Antisemitizam je negacija onoga što Francuska jeste - napisao je Makron na Twitteru na putu za židovsko groblje. 

Osim kukastih križeva, na jednoj nadgrobnoj ploči vandali su ispisali "Elsässischen Schwarzen Wolfe" (njem. Crni alzaški vukovi), što je ime militantne, ekstremno desne i separatističke organizacije koja je bila aktivna u sedamdesetim i osamdesetim u toj francuskoj pokrajini. Ova je grupa spalila muzej bivšeg nacističkog logora smrti "Natzweiler-Struthof 1976". 

Nedugo nakon što su nacistički grafiti na židovskim grobovima otkriveni, diljem zemlje održani su protesti protiv ponovnog porasta antisemitizma. Hiljade Francuza izišle su u desetak gradova na ulice pod sloganom "Dosta je". 

Proteste je organiziralo čak 14 francuskih stranaka, a pridružili su im se i bivši predsjednici Fransoa Olande (Francois Hollande) i Nikolas Sarkozi (Nicolas Sarkozy).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.